Lihan myynti

Muhniemen Lahtivajan tuotteita on saatavana kotimaista lihaa myyviltä lähiseudun kauppiailta ja ennakkotilauksen mukaan suoraan tilateurastamolta.

Myyntipaikat

Hasun Lihakauppa (Facebook-sivut)
Takaladon Liha
Food Market Herkku Helsinki, Aleksanterinkatu
K-Supermarket Valtari, Ykköstori, Ruokamylly, Pooki ja Kanuuna
Iitin maatilatori
Kulman elintarvike Kausala (Facebook-sivut)
Heila Oy

Lemin Kotiseutuyhdistyksen Museotupa, Lemin Särä

Yhteistyökumppanit

Kotkan Lihamestarit oy
Palviliha oy

Lampaanliha

Lampaanliha-sanaa käytetään usein sekä aikuisesta että nuoresta eläimestä saadun lihan nimenä. Vakiintuneen käytännön mukaan lampaanliha tarkoittaa yli vuoden ikäisen eläimen lihaa, karitsanliha taas tarkoittaa alle vuoden ikäisenä teurastettua lammasta. Suurin osa kotimaisesta tuotannosta on karitsanlihaa.

Maukas ja hienosyinen karitsanliha kypsyy nopeasti, hieman voimakkaamman makuinen lampaanliha sopii erinomaisesti haudutettavaksi. Lampaanliha on maukasta ja pehmeää. Lammas on myös vähärasvaista, kun ulkoinen rasva poistetaan ennen ruuanlaittoa. Lampaassa on reilusti makua, joten sen kaveriksi sopivat vahvan makuiset yrtit.

Lammas on perinteinen pääsiäisherkku, mikä saa monet ajattelemaan sen olevan vaikeasti valmistettavaa juhlaruokaa. Lampaassa on monikäyttöisiä ruhonosia, paisteja ja fileitä, joiden valmistaminen sujuu helposti kotikeittiössä. Nopeasti kypsyvät fileet ja paahtopaisti ovat maukkaita valintoja myös grilliherkuiksi, ja pidempää haudutusta vaativista ruhonosista voi tehdä mausteisia liha-kasvispatoja.

Lampaanlihan vakiintuneita mausteita ovat minttu ja valkosipuli. Hyvä liha on hyvää sinälläänkin, ylimaustamista kannattaa varoa. Kotimaiset, tuoreet yrtit ovat mainioita kavereita lampaanlihalle. Kokeile rosmariinia, timjamia tai vaikkapa korianteria.

Lampaanlihaa voi käyttää ympäri vuoden; piiraissa, keitoissa sekä pataruuissa ja lammassäilykkeissä, jotka ovat hyvä kodin kotivara. Soveltuu salaatteihin, leikkeleeksi tai mihin tahansa ruuanvalmistukseen. Säilyy avaamattomana kuivassa pidempäänkin. Voi ottaa mukaan retkievääksi.